
Frequently Asked Questions 

Revised: 12/05/2011       Provider Enrollment , Behavioral Health 

 1 / 6 

Behavioral Health Enrollment and Re-Enrollment 

Frequently Asked Questions 

Q: When enrolling, does each individual Behavioral Health provider type 
(PT) 14 (Behavioral Health Outpatient Treatment) and 82 (Behavioral 
Health Rehabilitative Treatment) need to complete a Provider 
Application and Contract?  

A:  Yes. All group and individual service providers, i.e., Qualified Mental Health 
Professionals (QMHP), Qualified Mental Health Associates (QMHA) and Qualified 
Behavioral Aides (QBA), must complete the Provider Enrollment Packet, which contains 
the Application and Contract, and submit the appropriate documents as listed on the 
Enrollment Checklist for each specialty.  

Q:  If I am an individual service provider, must I be linked to a 
group/agency? 

A:  Yes. Providers may not be enrolled as individuals unless they are linked to a 
group/agency, nor can a group be enrolled without having individuals linked to it. 

Q:  Can an individual service provider be enrolled in more than one group?   

A:  Yes. Each individual service provider will have one individual National Provider 
Identifier (NPI). That NPI can be linked to multiple groups/agencies.   

Q:  Do I enroll three groups – one each for QMHP, QMHA and QBA? 

A:  No. Groups/agencies must enroll under a single group/billing NPI and indicate a 000 
specialty on the application. 

NEW Q:  If I am an individual service provider working for three agencies, do I 
have to re-enroll three times (once for each agency)? 

A:  No. Submit only one Provider Enrollment Packet. List on your application the group NPI 
for each of the agencies to which you are affiliated. 

NEW Q:  If I am an individual service provider working for a PT 14 (Behavioral 
Health Outpatient Treatment) agency, which provider type do I enroll 
as?  

A:  Individual service providers who are affiliated with a PT 14 agency/group should 
enroll/re-enroll as a PT 14. 

Q: Should I submit the group and all of the individual applications together 
or separately? 

A:  Together. Submitting the applications together will assist Hewlett Packard Enterprise in 
processing your enrollment quickly and efficiently. 
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Q: I am enrolling for the first time. Am I guaranteed enrollment as a 
Medicaid provider just by submitting a Provider Application and 
Contract? 

A: No. Submission of an application does not guarantee enrollment as a Medicaid 
provider. You must meet all of the enrollment criteria at the time the application is 
submitted. 

Q: I am currently enrolled as a provider. Does re-enrolling guarantee I can 
continue as a Medicaid provider? 

A: No. Submission of a re-enrollment application does not guarantee the provider’s current 
enrollment will continue. If it is found that providers/groups do not meet the criteria for 
their provider type and specialty, their re-enrollment will be denied and their current 
enrollment will be terminated. 

Q: What does Hewlett Packard Enterprise do if my group application does not 
meet State requirements? 

A: In the event that the group application does not meet Medicaid Services Manual 
Chapter 400 policy requirements, it will be returned. When the group application is 
returned, the QBA, QMHA and QMHP applications will also be returned. As mentioned 
above, an individual NPI must be linked to a group NPI per the new enrollment process; 
therefore, you must resubmit your QBA, QMHA and QMHP applications when the 
group application is resubmitted. 

Q: Do our group’s clinical and direct supervisors need to be Nevada 
Medicaid providers? 

A: Yes. In order for your group enrollment to be approved, the clinical and direct 
supervisors are required to be Nevada Medicaid providers.   

Q:  Why and when were new enrollment procedures implemented for PTs 
14 and 82? 

A: Nevada Medicaid implemented new enrollment procedures for Behavioral Health 
providers to ensure consistency in the prior authorization, billing and claim adjudication 
processes for these providers. The new procedures were implemented for providers 
enrolling on and after Sept. 1, 2010, and apply to providers who are required to re-
enroll. 

Q: Which providers must re-enroll? What is the deadline? 

A: PTs 14 and 82 who enrolled prior to Sept. 1, 2010, must re-enroll by Oct. 31, 2011. 

Q: Are there any other dates regarding this project that I need to know 
about? 

A: Yes. Please be aware of the following dates: 
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Aug. 1, 2011: Prior authorizations may not be requested using an Atypical Provider 
Identifier (API) on and after this date.  

Oct. 31, 2011: Providers must be re-enrolled by this date (does not apply to providers 
who enrolled on and after Sept. 1, 2010). APIs will be terminated in the Medicaid 
Management Information System (MMIS) on this date. National Provider Identifiers 
(NPIs) of providers who did not re-enroll will be terminated in the MMIS effective Oct. 
31, 2011.  

Nov. 15, 2011: Providers who do not re-enroll by Oct. 31, 2011, will start receiving 
letters terminating their NPIs in the MMIS.  

Q: When I enroll/re-enroll, will I be assigned an API to use for prior 
authorization and billing processes? 

A: No. APIs are no longer assigned to PTs 14 and 82. APIs for these providers will be 
terminated in the MMIS on Oct. 31, 2011. Effective on and after Sept. 1, 2010, 
Behavioral Health providers are required to enroll with an NPI. Those providers who 
have enrolled on and after Sept. 1, 2010, must use their NPI for prior authorization 
requests and billing. 

Q: What is a National Provider Identifier (NPI) and how do I obtain one? 

A: An NPI is a federally issued, standard, unique identification number for health care 
providers and health plans. To obtain your NPI, contact the Centers for Medicare & 
Medicaid Services’ (CMS) National Plan and Provider Enumeration System (NPPES) at 
https://nppes.cms.hhs.gov (click on National Provider Identifier (NPI) and follow the 
instructions) or call (800) 465-3203.  

Q: When applying for an NPI, do Behavioral Health individual service 
providers and groups need a taxonomy code? 

A: Yes. The following tips may assist you with taxonomy codes. 

A potential taxonomy code for individual QMHA and QBA providers to use when 
applying for their NPI is 225400000X for rehabilitation practitioner (practitioner who 
trains or retrains individuals disabled by disease or injury to help them attain their 
maximum functional capacity).   

Potential taxonomy codes for groups are: 193200000X for multi specialty (a business 
group of one or more providers who practice with different areas of specialization) and 
193400000X for single specialty (a business group of one or more providers, all of 
whom practice with the same area of specialization).   

For more information and the complete list of health care provider taxonomy codes, visit 
http://www.wpc-edi.com/taxonomy .  

https://nppes.cms.hhs.gov/�
http://www.wpc-edi.com/taxonomy�
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Q: If a new QMHA is hired on or after Sept. 1, 2010, must they have an 
NPI?   

A: Yes. Effective on or after Sept. 1, 2010, all new Behavioral Health providers must have 
an NPI. 

Q: Do I have to report if an individual has left our group/agency? 

A: Yes. Hewlett Packard Enterprise must be notified of the change within five days. Use the 
Provider Information Change Form (FA-33). The form must be mailed with original 
signatures. Also, if the group/agency uses the online Prior Authorization in the Provider 
Web Portal, the Delegated Administrator must delete access to the system for that user’s 
ID.   

Q: If an individual is no longer affiliated with a group, will that individual 
be terminated as a Medicaid provider? If yes, when will the termination 
be effective? 

A: Yes, the individual will be terminated as a Medicaid provider. The termination is 
effective the date the individual was disassociated from the group/agency. 

Q: The Enrollment Checklists for QMHA (specialty 301) and QBA (specialty 
302) list a requirement for Federal Bureau of Investigation (FBI) criminal 
background checks. How do I obtain one and what do I do with it? 

A: Following are tips regarding obtaining and submitting background checks: 

FBI criminal background checks may be obtained through the Nevada Department of 
Public Safety (DPS) Records and Technology Division, 333 West Nye Lane, Suite 100, 
Carson City, NV 89706, (775) 684-6262, http://dps.nv.gov 

Agencies may set up an account with the DPS. The agency is required to have the 
results of the background check. The QMHA/QBA should obtain a copy of the results 
letter from their agency to include with their enrollment documents.   

.  

Please do not request the DPS to send the results letter directly to Hewlett Packard Enterprise. 

Therapeutic care foster parent acceptance/clearance letters may be submitted in lieu of 
the background check.  

The active background check must be dated within the last six months for new 
enrollments (applies to a new provider joining an established or new agency) or dated 
within the last five years for re-enrollments (applies to QMHAs and QBAs who have 
been working for an enrolled agency and their services have been billed through the 
agency’s enrollment until now).  

http://dps.nv.gov/�
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NEW  Q: What educational degrees and work experience must a QMHA possess  
to enroll in Nevada Medicaid? 

A: QMHAs must meet specific education and/or experience requirements in order to be 
eligible to enroll in Nevada Medicaid. The QMHA Education and Professional Work 
Experience Requirements document lists qualifying areas of study for QMHAs with 
bachelor’s degrees; examples of requirements for providers with bachelor’s degrees in 
other areas of study; and examples of requirements for providers with associate’s 
degrees. 

Q:    What training is required before QBAs and QMHAs can enroll as 
Medicaid  providers? 

A: QBAs and QMHAs are required to successfully complete an initial 16-hour training 
program before enrolling as Medicaid providers. The training should ensure that QBAs 
and QMHAs will be able to interact appropriately with individuals with mental health 
disorders. At a minimum, the 16-hour training must include the following core 
competencies as per the Medicaid Services Manual (MSM) Chapter 400, Section 
403.6A.1b.,1a-h: case file documentation; recipient’s rights; client confidentiality; 
communication skills; problem solving and conflict resolution skills; communication 
techniques; cardio pulmonary resuscitation (CPR); and understanding the components of 
a rehabilitation plan.  

QMHAs and QBAs are also required to receive a minimum of two hours of quarterly in-
service training on an ongoing basis. At a minimum this training must include any 
combination of competencies (or single competency) as listed in Chapter 400, Section 
403.6A.1b.2a-f.  

Q: After I re-enroll, what happens to my active prior authorizations? 

A: Your re-enrollment will have no impact on your active prior authorizations. Please review 
the Prior Authorization Information Sheet for Behavioral Health Provider Types 14 and 
82 for guidelines regarding new and active prior authorizations. 

NEW    Q: Once I have enrolled/re-enrolled, how can I avoid common billing errors 
and data   corrections? 

A: When you have completed the enrollment/re-enrollment process (all individual service 
providers’ NPIs have been linked to the group/billing NPI), you are ready to obtain 
prior authorization (PA) with your group/billing NPI regardless of the service being 
requested.  

Once you have re-enrolled, if your active PA was authorized with a group Atypical 
Provider Identifier (API), then bill the claim with that group API. If your active PA was 
authorized with an NPI, then bill the claim with the NPI of the rendering and billing 
providers. Please review the CMS-1500 Claim Form Instructions for proper use of 
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NPIs/APIs on claims. 

Q: I would like to use the online systems to submit my prior authorizations 
and verify recipient enrollment. How do I get started? 

A: The first step is to register through the Provider Web Portal. Please refer to the EVS User 
Manual on the portal for complete instructions on registering. Registering for the Provider 
Web Portal provides access to submit prior authorization requests and for the Electronic 
Verification System (EVS).  

Q: Who do I contact if I have enrollment questions? 

A: Contact the Hewlett Packard Enterprise Provider Enrollment Unit by calling (877) 638-3472 
from 8:00 a.m. to 5:00 p.m. Monday through Friday. 




